Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

Nyhedsbrev september 2021

 
Kære læser. 
 
I dette nyhedsbrev kan du læse om:
  • Besøg hos producenterne i El Coyolar.
  • Covid 19 i Nicaragua.
  • Støtte til sundhedscenteret i El Coyolar.
  • Dato og sted for generalforsamling  i café directo ApS i 2022.
Hvis du blot vil bestille kaffe, så kan du gå direkte til bestilling af kaffe ved at klikke her. Bestillinger leveres fra og med d. 27. september 2021.
 
café directo's udsendte medarbejder, Kjeld B. Nielsen.
  
Med venlig hilsen
 
Kjeld B. Nielsen
Leder af café directo ApS
Reg. social-økonomisk virksomhed
tlf. 6111 1235
 
Til nye læsere, som har fået dette nyhedsbrev ved deling:
Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her
 

Besøg hos producenterne i El Coyolar

I de sidste to uger har jeg haft flere møder med procenterne fra El Coyolar her i Nicaragua.
Vi mødtes sidst fysisk i november 2019, så der er gået relativt lang tid. Vi har dog holdt flere møder undervejs på WhatsApp, men det er selvfølgeligt anderledes at mødes fysisk.
 
 
Fra ét af møderne med producenterne i El Coyolar.
 
Siden sidst har covid 19 fyldt meget (se særskilt omtale). Men også de stigende priser på verdensmarkedet har givet udfordringer. Når prisen stiger på verdensmarkedet er "fair trade" relativt mindre attraktivt. Det er vigtigt, at producenterne er loyale - ikke mindst når lokale mellemhandlere overbyder markedet for at opfylde indgåede kontrakter. Heldigvis blev vi ikke presset på indlevering af kaffe. Vores producenter ved godt, at "fair trade" også er en gensidig ordning.
Et særligt karakteristika ved tiden siden sidst har været en meget markant udvandring til nabolandene og til USA. Næsten alle har familiemedlemmer eller naboer, der med forskelligt held søger lykken i udlandet. En illegal rejse til USA koster ca. USD 5-6.000, og mange afhænder ejendom eller gældsætter sig for at komme afsted. Både covid 19, den afmattede økonomi og den særligt håbløse politiske situation får mange til at rejse. To af vores ti producenter er pt. i USA, mens deres familie passer kaffen, og de selv bidrager økonomisk til driften med overførsler.
 
For de producenter, der er blevet tilbage, er kaffehøsten så småt ved at begynde.
Vi har aftalt individuelle kvoter for levering, men fælles betingelser for pris og afregning.
Da verdensmarkedsprisen pt. er over "fair trade"-minimumsprisen på USD 140 har vi aftalt, at den endelige pris til at være gennemsnittet af den højeste og den lavest pris på verdensmarkedet (NY"C", position May 2022) i perioden 1. oktober 2021 og 31. marts 2022. På den måde vil producenterne nyde godt at eventuelle meget høje priser på verdensmarkedet i løbet af det næste halve år. Samtidigt er forbrugerne (=  jer kunder) beskyttet mod enkelte dage med meget høje priser.     
Høsten tegner til at blive god med både høje priser og højt udbytte.
 
Besøg på børnebibliotektet, som café directo finansierer.
 
 

Covid 19 i Nicaragua

Covid 19-pandemien raser i Nicaragua. Situationen og forholdsregler er meget anderledes end i Danmark.
For det første, så tester man kun meget få for covid 19. En covid 19-test kan kun foretages i hovedstaden og koster USD 150. 
Det betyder, at folk næsten udelukkende behandles på symptomer. Og det formodede dødstal måles kun på forskellen til, hvad det "normale" dødstal er.
For det andet, så er kun få procent af befolkningen vaccineret. Mange med russiske og indiske vaccioner. Folk bliver inviteret til vaccination efter alder, men mange møder ikke frem på grund af lange køer, frygt for vacciner eller for at blive smittet. 
Folk er generelt meget bange for covid 19 og der florerer mange rygter. Der er en næsten overdrevet brug af mundbind både udendørs og blandt børn. Der er ikke unormalt at se en motorcylist uden styrthjelm, men med mundbind.
Det lokale sundehedscenter i El Coyolar meddeler, at der er svært at skaffe ilt. Specielt flaskerne. Folk køber ilt privat, og vi forsøgte forgæves at skaffe iltflasker til sundhedscenteret i Managua. Til gengæld købte vi for ca USD 800 (som en god café directo-anpartshaver, Ulla Lehmann, havde doneret) blodtryksapparater, pulsmålere, digitale termometre, mundbind og alkohol, som personalet på sundhedscenterert ønskede sig til diagnisticere og forebygge.   
 
 
Ventende ved sundhedsklinik i El Coyolar, september 2021.
 
 

Generalforsamling i café directo ApS i 2022

Sammen med gode samarbejdspartnere afholder vi Nicaragua-dage på Brandbjerg højskole (ved Jelling) fredag d. 11. – søndag d. 13. marts 2022.
I den forbindelse vil vi afholde vores generalforsamling lørdag d. 12. marts om formiddagen.
Generalforsamlingen er for anpartshavere, men andre er også velkomne som gæster.
Sæt X i kalenderen allerede nu. Nærmere information følger.
 
Brandbjerg højskole.
 
 

Bestil din kaffe nu

Vi modtager nu løbende ristebestillinger. Du vil derfor højest vente 14 dage på levering. Det fleste bestillinger leveres dog indenforfå dage. Tidspunktet for forventet levering angives ved fakturering. 
   
1 pose kaffe (hele bønner) á 500 g   Kr. 50,- (inkl. moms)
1 pose kaffe (malet) á 500 g  Kr. 50,- (inkl. moms)
1 kg "grøn" kaffe (ikke ristet) Kr. 62,50 (inkl. moms)
Fragt m. Postnord Ser særskilte priser
 
Kaffe leveres både som mellemristet (filter) og mørkristet (ekspresso).
 
Husk at bestilingerne er fleksible med hensyn til antal.
Bestil her.
Betalingsfristen er ændret til 8 dage efter forventet levering.
 

Bestillingsservice på SMS

Få tilsendt en SMS i slutningen af hver måned med reminder på bestilling af kaffe.
 
Tilmelding her.
 
NB: Hver SMS indeholder også link til afmelding af SMS-service.